“12 BİN KİŞİYİ AMELİYAT ETTİK”

TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Başaran, "Hastanemizde yılda 30 bin hasta yatarak tedavi oluyor. Günde bin 300 kişi polikliniğe gidiyor. 2013'te 12 bin kişiyi ameliyat ettik. Türkiye yüz naklinde dünyada ikinci sıraya geldi. Şu anda Fransa ve Türkiye'de yapılabiliyor." dedi.
Resim

Başaran, başhekimlikte düzenlenen toplantıda, ellerindeki bütçeyi hastaların refahı için kullandıklarını söyledi. 2013'te ciddi bir poliklinik revizyonu yaptıklarını belirten Başaran, hastanenin sosyal alanları ve bazı yerlerinde fiziksel değişiklikler de yaptıklarını aktardı.

Bu yıl tıp fakültesi hastanesinin tüm alt yapı sorunlarının çözüleceğini belirten Başaran, şunları kaydetti: "Rektör hocamız Prof. Dr. Yener Yörük, Kalkınma  Bakanımız Cevdet Yılmaz ve Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu'na hastaneye gösterdikleri hassasiyet ve yardımlarından dolayı teşekkür ederiz. Hastanemizde yılda 30 bin hasta yatarak tedavi oluyor. Günde bin 300 kişi polikliniğe gidiyor. 2013'te 12 bin kişiyi ameliyat yaptık. Hastanemiz üst seviyede ameliyatlar yapıyor, düşük seviyede ameliyatımız yok. Ameliyat kapasitesi olarak sınırımıza gelmiş görünüyoruz." Hastanedeki enfeksiyon ve mikrop oranının düşük olduğunu aktaran Başaran, hastanede bin 100 yatağın hastalara hizmet verdiğini kaydetti.

"YÜZ NAKLİ ÇOK ÖZEL BİR NAKİL"

Başaran, yüz nakli gibi nakillerin bir iki merkezin dışında yapılmaması gerektiğini söyledi.

Dünyada yüz nakli yapan çok az merkezin olduğunu belirten Başaran, konuşmasına şöyle devam etti:"Türkiye'de Antalya'da yapıldı en son yine. Yüz nakli çok özel bir nakil. Türkiye yüz naklinde dünyada ikinci sıraya geldi. Şu anda Fransa ve Türkiye'de yapılabiliyor. Sağlık Bakanlığı'na bakıldığı zaman bu yüz nakli izni her yere vermek istemiyor. Çünkü tecrübe çok dağıtıldığı zaman, işte o tecrübe oluşmuyor. Siz bir yerde bir işin verimini ve sürekliliğini sağlayabiliyorsanız işte o zaman tecrübe oluyor. Trakya Üniversitesi'nde de böbrek nakli yapılıyor."

Başaran, Türkiye'de organ bağışı konusunda yeni çalışmalar yapıldığını ancak bağış oranının halen düşük olduğunu ifade etti. Organ nakli kanununun düzenlemenin ardından değişebileceğini ifade eden Başaran, "Aslında organ nakli konusu kadavradan yani beyin ölümü gerçekleşen hastalardan temin edilmeli. Kanun çok kötü değil aslında ama bir basamak daha üste çıkartılabilir. İspanya gibi ülkelerde bu kanunlar daha serttir. 'Cenaze devletindir' gibi bir mantıkları var" diye konuştu. Başaran, bir gazetecinin "Şu anda bir felaket olsa, hastaneniz kaç hastaya bakabilir?" sorusuna, "Çok acil durumlar olursa, Allah korusun büyük İstanbul depremi oldu 17 tane aktif çalışabilecek ameliyat masası var. Şu anda da çalışıyor zaten. Bu sayı fena bir sayı değil." yanıtını verdi.
Edirne Haber (23 Ocak 2014)

Bu içerik 23.01.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1932 kez okundu.