“DÜNYA KUDUZ GÜNÜ” KONULU BASIN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Tansel Bozkurt, 23 Eylül 2014 tarihinde “Dünya Kuduz Günü” dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Prof. Dr. Özlem Tansel Bozkurt, Dünya Sağlık Örgütü’nün Temmuz 2014 yılı verilerine göre, kuduzun 150’den fazla ülkede görülmekte olduğunu, çoğunlukla Asya ve Afrika’da olmak üzere her yıl 55.000’den fazla insanın ölmekte olduğunu söyledi.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’na yılda yaklaşık 150.000 kuduz şüpheli temas vakası bildirimi yapıldığını bildiren Prof. Dr. Özlem Tansel Bozkurt, bu olguların çoğunun kuduz koruması altına alındığını; ancak bazı yıllar kuduz vakasına bağlı bir veya iki ölüm görüldüğünü ifade etti.

İnsanlara hayvanlardan bulaşan, beyin ve omuriliği etkilediği için ölümle sonuçlanan virüs kaynaklı bir hastalık olan kuduzun belirtilerinin ortaya çıkması için geçen sürenin 4 gün ile bir yıl arasında değiştiğini vurgulayan Prof. Dr. Bozkurt, “Bu süre, ısırık yerinin beyine yakınlığı, ısırığın sayısı, derinliği, ısırık yerinin sinir uçlarından zenginliği ve vücuda giren virüs miktarı ile ilgilidir. Virüs yara yerinden sinirler yoluyla beyine ilerler ve beyin iltihabına yol açar.” dedi.

Ek Resimler
Bu içerik 24.09.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 812 kez okundu.