KANSERDEN UZAK KALAMAZSINIZ

Her üç kişinden birinde kanser riski

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uzunoğlu,''Ulusal ve uluslararası kanser örgütlerinin tarama programının önerdiği, özellikle kalın bağırsak, meme, rahim ağzı ve prostat kanserlerinde erken tanı, hastalığı ilk evrede yakalayıp tedavi etmek açısından önemli''

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sernaz Uzunoğlu, ''Ulusal ve uluslararası kanser örgütlerinin tarama programının önerdiği, özellikle kalın bağırsak, meme, rahim ağzı ve prostat kanserlerinde erken tanı, hastalığı ilk evrede yakalayıp tedavi etmek açısından önemli'' dedi. Uzunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kansere sebep olan tüm çevresel faktörler kontrol altına alınsa bile kanserden tamamen uzak kalınamayacağını söyledi. İlerleyen yaşla birlikte hücrelerdeki çoğalmayı kontrol eden mekanizmanın bozulduğunu ve hatalı hücre sayısının günden güne artığını belirten Uzunoğlu, kanser taramasıyla hastalığa erken tanı konulabileceğini ifade etti.

Tarama testlerinin de her zaman yüzde 100 doğru sonuç vermediğini anlatan Uzunoğlu, şöyle devam etti:''Ulusal ve uluslararası kanser örgütlerinin tarama programının önerdiği, özellikle kalın bağırsak, meme, rahim ağzı ve prostat kanserlerinde erken tanı, hastalığı erken evrede yakalayıp tedavi etmek açısından önemli. Şüphesiz bütün kanser tiplerinde erken tanı önemlidir ancak özellikle bu kanser tiplerinde kanser tarama programlarının uygulanması ile hiç yakınma yokken kanseri erken evrede yakalayıp tedavi etmek mümkün olabiliyor.''

Sernaz Uzunoğlu, yüzlerce çeşit kanser türünün hepsine tarama yapmanın mümkün olmayacağını da kaydetti.

BELLİ BİR YAŞTAN SONRA KONTROL VE TEST YAPTIRMAK ŞART

50 yaşından itibaren bir şikayet yoksa bile yılda bir kez gaitada gizli kan testinin yaptırılması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Uzunoğlu, söz konusu yaştan itibaren kolonoskopi yaptırmanın da erken teşhis açısından önemli olduğunu söyledi.

Rahim ağzı kanseri taramasının da düzenli yapılması gerektiğini bildiren Uzunoğlu, şu bilgiyi verdi, ''Taramaların hastalığı teşhis etme açısından önemi büyüktür. Meme kanserinde de kendi kendini muayene dediğimiz metot kullanılabilir. Her kadın 20 yaşından itibaren aylık kontrolünü kendisi yapmalıdır. 20-40 yaşları arasında her yıl hekim muayenesi de yaptırılmalıdır. 40 yaşından sonra yılda bir mamografi ile meme kanseri taraması uygulanmalıdır. Bunlar standart yaklaşımlardır. Öte yandan aile fertlerinde kanser öyküsü ya da fertlere radyoterapi uygulanmışsa tarama programları erken yaşta başlayabilir.''

Uzunoğlu, prostat kanseri taramasının da 50 yaşından itibaren her yıl yapılması gerektiğini kaydetti. Tarama testlerinin yaygın kullanımının hasta ve sağlık maliyetinin azalması açısından yararlı olduğunu anlatan Uzunoğlu, ''Ne yazık ki tarama testlerini yaptıran kişi sayısı çok az. Tarama testlerinin yapılabilmesi için çaba sarf edilmeli. Hastalığın erken tespiti ile yüz güldürücü sonuçlar alınacaktır'' ifadelerini kullandı.

Edirne Haber Gazetesi

Bu içerik 05.02.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 1756 kez okundu.