KANSERİN ÜÇTE BİRİ SİGARADAN

Kanserin Üçte Biri Sigaradan
Trakya Üniversitesi (T.Ü) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İrfan Çiçin, kanserin yüzde 15'inin genetik, yüzde 85'inin ise çevresel nedenlere bağlı olduğunu söyledi...


Kanserin üçte biri sigaradan
Trakya Üniversitesi (T.Ü) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İrfan Çiçin, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Balkan Onkoloji Hastanesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Doç. Dr. Çiçin, kanserin yüzde 15'inin genetik, yüzde 85'inin ise çevresel nedenlere bağlı olduğunu söyledi. Çiçin, "Kanserden ölümlerin yüzde 50'sinin nedeni sigaradır. Yani ölen her iki hastadan biri sigaraya bağlı kanserden ölür. Yaşam tarzı da kanser olma ihtimalini belirler” dedi. 
Doç Dr. İrfan Çiçin düzenlediği toplantıda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kanserin beslenme ve diyetle ilişkisini ortaya koyan pek çok yazı olduğunu ancak sigarayla ilgili bu kadar yaygın bir propaganda bulunmadığını kaydeden Çiçin ayrıca şunları söyledi:
“Kanserin iki yönü çok önemli. Birincisi bugüne kadar tıp alanı içersinde yeterince hakettiği bulunamayan bir alan olarak kaldı, fakat bir halk sağlığı sorunu olduğu açık. Çünkü her iki-üç aileden biri her on ölen kişiden iki-üçü kanserden ölüyor. Her iki üç ailede bir kanserli neredeyse var. Her sekiz-on kadından biri meme kanseri oluyor. Bu bir halk sağlığı problemi, şeker hastalığı gibi, tansiyon gibi, dolayısıyla kanser oldukça sık kabul görünmesi ve yeterli hekim üretilmesi açısından da maalesef geç kalınmış bir alan. Yani Türkiye bu anlamda Onkoloji Bilim Dalı olarak hekim yetiştirmesi açısından öncü ülkelerden biridir. Ama diğer yönüyle de birey için, aile için, toplum için yıkıcı bir hastalık olması nedeniyle sömürüye son derece açık bir alan. Bir örnek vermek gerekirse kanserle ilgili onlarca, yüzlerce beslenmeyle ilgili, diyetle ilgili makale okursunuz. Fakat hiç sigarayla ilgili bu kadar yaygın bir propaganda gördünüz mü. Bütün kanserlerin üçtü birinin nedeni sigaradır.
Kanserden ölümlerin yüzde 50'sinin nedeni sigaradır. Her iki kanserli hastadan biri sigaraya bağlı kanserden ölür. Beslenmeyle ilgili yüz tane yayın vardır, röportaj vardır, program vardır, sigarayla ilgili Sağlık Bakanlığının şeyleri dışında hiç bir şey bulamazsınız. Bugün 2013 yılı itibariyle Amerikada 50-70 yaş gurubu arasında ölüm nedeni olarak birinci sıklık, genel ölüm nedenleri arasında ikinci sıklıktadır. Tedavisi oldukça pahalı, oldukça sancılı bir hastalıktır. 
Kanserin asıl mücadelesi aslında kanseri tedavi etmekten ziyade kanserden korunmaktır. İşte Ergene, sigara, çevre kirliliği bu açıdan çok çok önemlidir. Sigara ağızdan, anüse kadar sindirim sistemi, yemek borusu, baş boyun, mide, pankreas, anüs, kadınlarda rahim ağzı kanserinin tek kanıtlı nedenidir. Sigara ayrıca böbrek kanserinin nedenlerinden bir tanesidir. Her üç kanserli kişiden bir tanesinde sigaraya bağlı kanser gelişiyor, her iki kişiden birinde sigaraya bağlı gelişen kanserden ölüyor. Sigara Çernobilden daha tehlikeli dersem hiç yanlış demem. 
Günde altı adet sigara Trakya ve Karadenizin Çernobilden etkilendiği kadar insanları kanser yapıyor. Sigarada 4 bine yakın toksik madde var, 55 yakında kanserojen madde var, nikotinin kendisi dahi kanserojendir. Sadece bağımlılık yapan bir madde değil, kendisinin dahil nikotin kanserojen bir maddedir. Yaşlanma çok önemli bir faktör, insan ömrü uzadıkça kanser sıklığı kaçınılmaz olarak artacaktır. En önemli nedenlerinden bir tanesi insan ömrünün artması diğeride çevresel faktörler ve beslenme egzersizi. Ne kadar az hareket ediyorsanız ne kadar obeziteye eğilimliyseniz ve beslenme şekliniz sizi ne kadar doğal olmaktan uzaklaştırıyorsa kısacası beslenmede sigara kadar kanserojendir. Şişmanlık, obezite, kadınlarda meme kanserinin nedenidir, karaciğer tümörlerinin nedenidir, kalın bağırsak kanserlerinin hem nedenidir hemde tedavi olmuş hastalarda tekrarlamasının bir nedenidir."
Çiçin ayrıca, kanserle ilgili test yaptırmak ve kontrol olmak isteyen kişilerin onkoloji hastanelerine başvurması gerektiğini de ifade etti. 

Hudut Gazetesi 05.02.2014


Bu içerik 06.02.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1456 kez okundu.