PROF. DR. GÜNDENİZ ALTIAY TARAFINDAN “68. VEREM SAVAŞI VE PROPAGANDA HAFTASI” NEDENİYLE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gündeniz Altıay tarafından 14 Ocak 2015 tarihinde “68. Verem Savaşı ve Propaganda Haftası” nedeniyle bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Veremin insandan insana bulaştığını ve bulaşmanın hava yolu ile olduğunu belirten Prof. Dr. Gündeniz Altıay, bulaştırıcı verem hastasının öksürmesi, aksırması, konuşması ile verem mikrobunun havaya saçıldığını vurguladı.

Hastalığın en önemli belirtilerinin öksürük, balgam, kan tükürme, iştahsızlık, kilo kaybı ve gece terlemesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Altıay, “Hastalık sinsi başlar, akciğer filmi ile veremden şüphelenilir, balgamda mikroskopla mikrop görülünce de tanı kesinleştirilir.” dedi.  

Son 15 yıldaki çalışmalar ve bunların istatistiklere yansımasının, ülkemizde geçmiş dönemlere nazaran daha iyi bir verem savaşının yürütüldüğünü göstermekte olduğunu ifade eden Prof. Dr. Altıay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2005 yılında 20.535 tüberküloz hastasına tanı konulurken, 2013 yılında 13.409 hastaya tanı konulması gösteriyor ki, 8 yılda hasta sayısı üçte ikiye inmiştir. Bu 8 yılda nüfus artışı da olduğu dikkate alınırsa, verem savaşının başarılı olduğunu görülmektedir. Bu başarıda, yüksek olgu bulma hızı, %90’ları geçen tedavi başarı oranları, temaslı muayenesi ve koruyucu tedavi uygulamaları ile Verem Savaşı Dispanserleri’nin rolü büyüktür. Bu başarının devamlılığının sağlanabilmesi için Verem Savaşı Dispanserleri görevlerini sürdürmeli, güçlendirilmeli, bu kurumlardaki sağlık çalışanları desteklenmeli ve Aile Hekimleri ile de hasta takibinde işbirliği arttırılmalıdır. Verem Savaşı Dispanserlerinin mevcut ve yeni hekimlerinin sürekli eğitimi için çalışılması da önemlidir. Bu sayede hizmetlerin devamında kalitenin ve verimliliğin sürdürülebilirliği sağlanmaktadır. Tüberküloz kontrolünde konuyu bilen hekimlerin ve yöneticilerin olması ve bu kişilerin desteklenmesi hayati önemdedir. Ülkemizde, verem savaşı başarılıdır. Ancak bu savaş tüm ciddiyeti ile sürdürülmelidir.”

 

Ek Resimler
Bu içerik 14.01.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 897 kez okundu.