PROF. DR. ÜMİT NUSRET BAŞARAN “SÜNNET” KONUSUNDA BİLGİ VERDİ

Hastanemiz Başhekimi ve Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Nusret Başaran, 7 Ağustos 2015 tarihinde toplumu sünnet konusunda bilgilendirmek üzere basın toplantısı düzenledi.

Erkek çocuğa sahip olan ailelerin çocuklar için en uygun sünnet olma yaşının ne olduğuna dair sorular yönelttiğini ifade eden Prof. Dr. Ümit Nusret Başaran, çocukların cinsel kimliğinin oluştuğu 2-5 yaşları arasında çocukların sünnet olmalarını önermediklerini dile getirdi. Çocukların cinsel organlarına aşırı ilgi ve hassasiyet gösterdikleri bu dönemde yaşayacakları travmanın ileriki yaşamlarında cinsel sapmalara neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Başaran, ailelerin çocuklarını 2 yaşından önce veya 5 yaşından sonra sünnet yaptırmalarının uygun olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2015 yılı itibari ile sünnetin hekimler tarafından yapılmasının önerildiğini hatırlatan Prof. Dr. Başaran, sünnetin ürolojik bir operasyon olduğunun ve operasyonları hekimlerin yapabileceğinin altını çizdi.

Sünnet esnasında konfor açısından genel anesteziyi tercih ettiklerini ancak işlemin lokal anestezi ile de gerçekleştirilebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Başaran, penisinde anomali olan çocuklara sünnet yapılmaması gerektiğini belirtti: “Örneğin, halk arasında “peygamber sünnetli” olarak adlandırılan hipospadias hastalığında, düzeltici ameliyatlarda sünnet derisinin kullanıldığını, düzeltildikten sonra sünnetin yapılmasının uygun olduğunu söyledi.

Çocukların psikolojik yönden sünnete hazırlanması hususunda da ailelerin doğruları söyleyerek çocukları ikna etmeleri konusunda uyaran Prof. Dr. Başaran, çocuklara, “Bir iğne yapılacak, çok acıtmayacak, deden, baban, ağabeyin de daha önce sünnet oldu, 1-2 damla kan akacak, ama çabuk geçecek, düşündüğün kadar canın acımayacak” gibi açıklamalar yapılabileceğini dile getirdi. 

Ek Resimler
Bu içerik 07.08.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1179 kez okundu.