TRAKYA’DA İLK: TAVI YÖNTEMİYLE 73 YAŞINDAKİ HASTANIN AORT KAPAĞI AMELİYATSIZ DEĞİŞTİRİLDİ

Bölgemizde daha iyi hizmet vermek amacıyla yoğun çalışmalarına devam eden Üniversitemiz Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Trakya’da bir ilki gerçekleştirerek, 73 yaşındaki bir hastanın kalbinin aort kapağını TAVI yöntemiyle, açık ameliyat olmadan değiştirdi.

İşlem, 14 Mart 2014 tarihinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin BOZKURT’un refakatinde, Tıp Fakültemiz Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel AKSOY ve Prof. Dr. H. Yekta GÜRLERTOP başkanlığındaki Kardiyoloji ve Yrd. Doç. Dr. Gönül SAĞIROĞLU başkanlığındaki Anestezi ekipleri tarafından başarıyla gerçekleştirildi.

Dünyada 2005, ülkemizde de 2009 yılından bu yana kullanılmakta olan TAVI işlemi, hastanın kasığından girilerek kateterle kapak yerleştirilmesi işlemidir.

Günümüzde, Dünyada ve Türkiye’de kalp kapaklarından aort kapağı darlığının (tıbbi adıyla aort stenozu) tedavisi açık kalp ameliyatı ile yapılmaktadır. Bu ameliyatlarda hastanın göğüs kafesi açılmakta, kalbin dar olan aort kapağı kesilip çıkartılmakta ve yerine yenisi dikilmektedir. Ancak,  aort kapak darlığı olan hastaların bir kısmına ameliyat riskinin yüksek olması sebebiyle operasyon yapılamamaktadır. TAVI işlemi, günümüzde kalp aort kapağının, açık kalp ameliyatı olmaksızın değiştirilmesine olanak sağlamakta ve ameliyat önerilemeyen riskli grupta  gerçekleştirilmektedir. 

Ek Resimler
Bu içerik 25.03.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1586 kez okundu.