TRAKYA ÜNİVERSİTESİ'NDEN TÜP BEBEKTE İLK

Resim

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi genetik hastalığı olan anne babadan sağlıklı çocuk elde etme sistemini uygulayacak ilk kamu hastanesi olma yolunda...
Olgay GÜLER
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi genetik hastalığı olan anne babadan sağlıklı çocuk elde etme sistemini uy-gulayacak ilk kamu has-tanesi olma yolunda. TÜ. Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ümit Nusret Başaran, hastanenin ilk tüp bebe-ğinin Mart ayında doğa-cağını, 2014 yılında da Preimplantasyon Geneti-ğiyle tüp bebek elde edecek ilk Kamu Hastanesi olacaklarını vurguladı. Hastanede Tüp Bebek Sisteminin oturduğunu kaydeden Başaran, “Genetik hastalığı olan bir anne ve babadan sağlıklı bir bebek elde etme tekniği olan Preimplantasyon Genetiği'ni uygulama çalışmaları yapıyoruz. Bunu başarabildiğimiz takdirde, özel hastanelerde yüksek maliyetlerle yapılan ve şu anda kamuda uygulanmayan bu sistemi yapan ilk Kamu Hastanesi olacağiz” dedi. 
Trakya Üniversitesi (T.Ü.) Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ümit Nusret Başaran dün yaptığı basın toplantısıyla 2013 yılını değerlendirdi. 2014 yılında tüm hastanenin alt yapısının temizleneceğini kaydeden Başhekim Başaran, 2013'te bütçelerini, polikliniklerde hastaların konforu ve refahı için kullandıklarını belirtti. Bu kapsamda, polikliniklerdeki oturakları değiştirip, hastaların sıkılmaması için televizyon koyduklarını, asma tavan yaptıklarını ve tavanlarda led aydınlatmalar kullanıp, bundan yüzde 50 tasarruf sağladıklarının altını çizen Başaran, başta Preimplantasyon Genetiği uygulaması olmak üzere çeşitli konularda şu bilgileri verdi. 
HASTA ANA BABADAN  PREİMPLANTASYON TEKNİĞİ İLE SAĞLIKLI BEBEK 
“Tüp bebek sistemimizde, eğer ailede bilinen bir genetik hastalık varsa ve sağlıklı bebek elde etmek istiyorlarsa uygulanan bir sistemi uygulamak için çalışıyoruz. Bu sistemin adı Preimplantasyon Genetiği. Mesela anne ve babada kistik fibrozis hastalığı varsa ve çocuğa da genetiksel olarak geçerse, çocuk en fazla 10'lu 20'li yaşlara kadar yaşayabiliyor. Bu sağlık problemi olan anne babanın embriyosundan bir hücre alınıyor ve o hücre inceleniyor. Eğer hastalık yoksa, temiz ise, anneye yükleniyor. Böylece taşıyıcı diye tabir ettiğimiz genetik hastalığı olan bir anne ve babadan sağlıklı bir çocuk elde etmiş oluyoruz.
“2013 yılında elimizdeki bütçeyi, özellikle hastalarımızın konforu ve refahı için kullanmak istedik. Biliyorsunuz bu sürece daha 2012 senesinden başlamıştık. O zaman modern motorlu yataklar almıştık. Başlangıç o olmuştu. 2013Yılına ciddi bir poliklinik re-vizyonuna giderek başladık. Bu reviz-yonun görünen kısmı, oturma grubunun ye-nilenmesi, asma ta-van yapılması, olma-yan yerlerin yapıl-ması gibi. Tavanlarda led aydınlatmalar bize %50 tasarruf ettiriyor. Bu bakım-dan avantajlı oldu. Bunların yanında hastalar poliklinikte beklerken daha rahat olmaları ve sıkılmamaları için televizyonlar koyduk. Bunlar görevlilerle hastalar arasındaki tartışmaları da azalttı. Poliklinik katında yapılan altyapı temizliğinden biri de tuvaletlerin yenilenmesi oldu. Hem hastaların, hem de doktorların kullandığı tuvaletler temizlenmiş oldu. Eksik olan yataklarımızı tamamladık.” 
POLİKİLİNİKLERDE GÜNDE BİN 300 HASTAYA BAKILIYOR
Fakülte'deki yıllık hasta rakamlarına değinen T.Ü. Başhekimi Nusret Başaran, yılda yatan 30 bin hastaya ulaşabildiklerini, bir gündeyse polikliniklerde bin üç yüz hastaya baktıklarını söyledi. 2013'te 15 bin hastaya ameliyat yaptıklarını söyleyen, Prof. Dr. Başaran, Fakültenin üst düzey ameliyatlar yaptığı için, yıllık hasta rakamlarında büyük artışların olmadığına işaret etti.
Toplantının devamında 2014 yılında yapacaklarına değinen Başhekim Ü. Nusret Başaran, Kartaltepe Mensucat Fabrikası'nın ciddi bir bağışı ve yardımıyla 9'uncu katta Çocuk Hematoloji 0nkoloji Kliniği yaptıklarını ve bunun tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Oldukça modern, temiz ve lüks bir servis oluşturulduğunu belirten Başaran konuyla ilgili şunları söyledi.
“Bu servisin iklimlendirmesi, televizyonu var. Bütün odalara banyo tuvalet yapıldı. Yakında Rektörümüz, Bakanımızı davet edecek ve bu servisin açılışını yapacağız. Bu servis bize birçok şey öğretti. Biliyorsunuz eskimiş bir hastanemiz vardı. Odalarımızın yarısında tuvalet yoktu. Olanlar kötü durumdaydı. 2013'te aldığımız derslerle A1 Blok dediğimiz Genel Cerrahi ve Plastik Cerrahi'nin bulunduğu blok tamamen değiştirilecek. İki üç kat kapatıla kapatıla, yukarıdan aşağıya kadar yenileyeceğiz bu bloğu. Banyo ve tuvaleti olmayan bütün odalara banyo ve tuvalet yapıp eski tuvaletlerinde hepsini yenileyeceğiz.” 
2013 yılında Hastanenin altyapısının, ameliyathanelerinin, pis su-temiz su sistemlerinin yenilenmesi için Kalkınma Bakanlığı'na bir proje hazırladıklarını söyleyen Başaran, bu projenin 60 milyon Lirayla kabul olduğunu söyledi. Başaran sene içinde ilk olarak hastanenin zemin katındaki altyapıyı yenileyeceklerini söylerken, sözlerine şu şekilde devam etti; 
“Bizim bu sene en acil işlemlerimizden birinin şu an proje işlemleri başladı. Biliyorsunuz tesisatın eskiliğinden dolayı zemin katta bir takım sızıntılar oluyor, koku yapıyordu. Bu katın tamamen temiz-lenmesi, tüm pis su sistemlerin, modern boru sistemleriyle değiştirilip temizlenmesini gerçekleş-tireceğiz. Bunun yanında yine aynı katın bütün kablolama sistemlerinin bakımı yapılacak. Bütün bunların sürekli kontrolünün sağlanması bizim için çok önemli. Çünkü çok büyük bir alan, sürekli bir akıntı ve kaçak olabilir. Sonuçta, bu yıl inşallah bütün hastanemizin alt yapısını temizlemiş olacağız.”
Hudut Gazetesi (23 Ocak 2014)

Bu içerik 23.01.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1605 kez okundu.