KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİNDE BIOFEEDBACK

Doç. Dr. Derya DEMİRBAĞ KABAYEL
08.07.2014

İdrar kaçırma, farklı yaş gruplarında değişken oranda olmakla birlikte yaklaşık kadınların üçte birini etkileyen bir sorundur. İleri yaştaki bireylerde daha sık gözlenmektedir. Bununla birlikte bu durumu ileri yaşın doğal bir sonucu gibi görmek doğru değildir. Çünkü bu durum çoğu hastada tedavi edilebilir niteliktedir.

İdrar kaçırma sorunu birçok hastalığa bağlı olabilir. En sık olarak “Stres inkontinans” dediğimiz tipteki idrar kaçırmayı görmekteyiz. Bu tip idrar kaçırması olan hastanın şikâyeti öksürmek, hapşırmak ya da hafif ıkınmakla idrarını kaçırmasıdır. Hasta çamaşırı ya da pedinin ıslandığını ifade eder. Bu durum hastanın yaşam kalitesini ciddi düzeyde etkileyebilir. Hastalar bu nedenle evden çıkmak istemediklerini bile ifade edebilmekteler. Yani bu durum hastanın sosyal yaşamını önemli düzeyde etkiler.   

Toplumumuzda birçok birey, idrar kaçırma şikâyeti ile hekime başvurmaktan çekinmekte, şikâyetlerini gizlemektedir. Ya da bunun tedavi edilebilir olduğunu bilmemektedir. İdrar kaçırma tedavisi, çok disiplinli bir süreçtir. 

İdrar kaçırma probleminde fizik tedavi ve rehabilitasyon önemli iyileşme sağlar. Bu programda; egzersiz uygulamaları, elektrik stimülasyonu ve en önemlisi biyofeedback uygulamaları yer alır.

Biofeedback, bedende meydana gelen fizyolojik olayların bir ekran veya ses düzeni aracılığı ile görsel ve işitsel sinyaller halinde hastaya yansıtılmasıdır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında birçok hastalığın tedavisinde uygulanan çok etkin bir yöntemdir. Hastadan bir aktiviteyi yapmasını istersiniz. Örneğin; idrarını kaçıran hastanın pelvik taban kaslarını güçlendirmek istiyorsanız, idrarını tutar gibi bir kasılma yapmasını istersiniz. Her zaman hasta doğru kaslarını çalıştıramaz. Eğer doğru bir aktivite yapabilir ise, bunu vajene yerleştirdiğiniz prob saptar ve görsel ve sesli sinyal oluşturur. Eğer doğru hareket yapılmaz ise, cihazdan bu sinyal gelmez. Hasta her defasında sinyal alabilmek için daha güçlü aktivite oluşturma gayreti gösterir. En az haftada iki üç kez olmak üzere, yaklaşık 6-8 hafta tedavi sürdürülmektedir. Tedavi sonuçları oldukça iyidir. Hastalarımızın çoğunda şikâyetler tamamen gerilemektedir.

Bir hasta örneği verebilirim. Multipl sklerozlu genç bir bayan hasta, idrar ve dışkısını kaçırma şikayeti ile gelmişti. Hasta bu sorunu nedeni ile ev dışına çıkmak istemiyor, kimseyle görüşmüyordu. 8 haftalık biyofeedback programından sonra hastanın idrar ve dışkı kaçırma sorunu kalmadı ve mutlu bir şekilde evine döndü.

Yine, başka bir kadın hastamız, menopozdan sonra artan idrar kaçırma sorunu nedeni ile evden çıkmak istemeyecek duruma geldiğini ifade etmişti. 6 haftada şikayetleri kalmadı.

Bu örnekler gibi pek çok hasta var toplumda. Bu sorunun tedavi edilebilir nitelikte olduğunun bilinmesi önemlidir.

Bu içerik 08.07.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 977 kez okundu.