Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

Akademik Personel Sayfası için tıklayınız

Anabilim Dalının Sunduğu Sağlık Hizmetleri

Servisimizde ortopedik rehabilitasyon, spinal kord yaralanması ve hemipleji hastaları başta olmak üzere nörolojik rehabilitasyon; serebral palsi ve spina bifida hastaları başta olmak üzere pediatrik rehabilitasyon, ortez-protez uygulamaları ve bu cihazlara uyum için rehabilitasyon hizmetleri verilmektedir.

Fiziki İmkânlar

Hastanemizin 7. katında yer alan servisimiz 8 adet tek kişilik, 16 adet 2 kişilik, 7 adet banyolu 2 kişilik, 1 adet 3 kişilik odadan oluşmaktadır ve toplam 57 yatak kapasitesine sahiptir. Servisimizde, biri pediatrik rehabilitasyon için kullanılan, üç adet rehabilitasyon salonumuz ve bir adet fizik tedavi ünitemiz bulunmaktadır. Servis rehabilitasyon ünitemizde paralel bar, merdiven, bisiklet ergometresi, koşu bandı, CPM ve çok sayıda egzersiz cihazı mevcuttur. Günde ortalama 30 rehabilitasyon hastası tedaviye alınabilmektedir.

Ayrıca kliniğimizde kardiyak rehabilitasyon, el rehabilitasyonu ve onkolojik rehabilitasyon üniteleri de mevcuttur. Kardiyak rehabilitasyon ünitemizde sadece kalp ve damar hastalığı olan kişileri değil, sağlıklı ve risk faktörüne sahip bireyleri de kapsayan, multidisipliner bir yaklaşımla çalışan, kişilerin optimal fiziksel, psikolojik ve fonksiyonel kapasiteye ulaşmasını amaçlayan bir egzersiz programı izlemekteyiz. Hastalar egzersiz programına alınmadan önce ayrıntılı bir muayene ve testlerden geçmekte ve hasta için risk oluşturmayacak bireysel egzersiz planı çizilmektedir. El rehabilitasyonu ünitemizde, sinir - kas - tendon yaralanmaları, parmak - el - el bileği - ön kol kırıkları,  sinir sıkışma sendromları, doğumsal brakiyal pleksus yaralanmaları, parmak – el – el bileği hareket kısıtlılıkları, el eklem osteoartritleri, el replantasyonları tedavi programına dahil edilmektedir. Onkolojik rehabilitasyon ünitemizde meme kanseri sonrası görülen lenfödemin tedavisi (masaj-bantlama) etkili bir şekilde yapılabilmektedir.

Teknolojik İmkânlar

Servis fizik tedavi ünitemizde infraruj, ultrason, TENS, vakum interferans, elektrik stimülasyonu, biofeedback, elektronik traksiyon, mekanik traksiyon, pnömotik kompresyon, bioptron, diadinami, mikrodalga, kısa dalga, baker cihazları ile parafin banyosu, yeterli sayıda hotpack ve coldpack mevcut olup, aynı anda 10 hasta tedaviye alınabilmekte ve günde ortalama 50-60 hasta serviste fizik tedavi görebilmektedir. Servisimizde ayrıca magnetoterapi de yapılabilmektedir.

Poliklinik ve Çalışma Saatleri

Anabilim dalımızda hafta içi her gün mesai saatleri içinde 2 adet genel polikliniğimize randevu alarak muayene olabilirsiniz. 0 (284) 236 20 77 numaralı telefonu arayarak randevu alabilirsiniz.. Polikliniklerimize günlük ortalama 50-60 hasta başvurusu yapılmaktadır. Ağırlıklı olarak generalize osteoartrit, gonartroz, lomber ve spinal spondiloz, akut lomber strain, servikal/lomber diskopati, omuz lezyonları gibi dejeneratif hastalıkların yanı sıra ortopedik operasyonlar sonrası rehabilitasyona ihtiyaç duyan hastalar; el cerrahisi sonrası ve yanık sonrası rehabilitasyon ihtiyacı olan hastalar, özürlülük raporu ve maluliyet raporu için kurumumuza gönderilen hastalar başvurmaktadır.

Rutine Ek Özellikli Poliklinik

Pazartesi ve Salı günleri romatizmal hastalıklar polikliniği, Çarşamba günleri osteoporoz (kemik erimesi) polikliniği, Perşembe günleri ise pediatrik rehabilitasyon polikliniği yapılmaktadır. Bu polikliniklere başvuru randevu ile yapılmaktadır.  Romatizmal hastalıklar polikliniğimizde başta romatoid artrit ve ankilozan spondilit hastaları olmak üzere psöriatik artrit, gut artriti, fibromiyalji sendromu gibi romatizmal hastalığı olan hastalar takip edilmektedir. Pediatrik rehabilitasyon polikliniğinde ise ağırlıklı olarak serebral palsi, torticollis ve spina bifida gibi pediatrik rehabilitasyona ihtiyacı olan hastaların takibi yapılmaktadır. Polikliniğimizde de fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitelerimiz ile ayaktan tedavi hizmeti vermekteyiz.

Özel Muayene

Prof. Dr. Murat Birtane

Prof. Dr. Hakan Tuna özel muayene yapmaktadır.

Anabilim Dalı Sekreteri

Raşide Gündüz

Özcan İlgün

İletişim Bilgileri

Adres: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Balkan Yerleşkesi, 22030, Edirne

Telefon: 0 284 235 76 41 (4710-4712-1080-2735)

Bu içerik 25.02.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 41330 kez okundu.