DERMATOLOJİDE LAZER TEDAVİ

*Yrd. Doç. Dr. Selma Korkmaz

Dermatoloji alanında son yıllarda kozmetolojik uygulamalar yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Bu amaçla pek çok kozmetik uygulama yöntemlerinin yanı sıra lazer kullanımı da oldukça önem taşır. Dermatolojik olarak başlıca lazerler ; vasküler lezyonlar (şarap lekeleri, bacaktaki variköz damarlar,  hemanjiomlar, telenjiektaziler, anjiokeratom, piyojenik granülom), pigmente lezyonlar (çil, solar lentigo, melazma, epidermal nevüsler, becker nevüs, nevüs spilus, ota nevüs), dövmelerin çıkarılmasında, epilasyonda, skarların tedavisinde, tırnak mantarı tedavisi ve deri yenilenmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca stria denilen deri çatlaklarında, akne, siğil gibi dermatolojik problemlerin tedavisinde de kullanılırlar. Bu amaçla çeşitli lazer tipleri mevcuttur. Lazerler dalga boylarına ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılırlar.

Lazer tedavisinde, hastanın deri tipine ve hastalığına göre uygun dozun uygun sürede verilmesi ve tedavi aralıklarının belirlenmesi çok önemlidir. Her ne kadar güvenli ve iyi tolere edilebilir sistemler olsalar da, uygulama sonrası yan etkiler gelişebileceğinden bu konuda derinin yapısını bilen ve deneyimli hekimlerin lazeri uygulaması uygundur.  Lazer uygulaması profesyonel şekilde yürütülmeli, işlem öncesinde, uygulama esnasında ve sonrasında gerekli tüm önlemler alınmalıdır.

Trakya Üniversitesi  Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniğimizde Nd-YAG, IPL  ve fraksiyonel lazer bulunmaktadır ve Yrd. Doç. Dr. Selma Korkmaz kontrolünde yaklaşık iki aydır hizmet vermekteyiz. Bu lazerler ile kliniğimizde; vasküler lezyonlar (porto şarabı lekesi, telenjiektaziler, bacaktaki variköz damarlar, piyojenik granülom), pigmentasyon bozuklukları (deride güneşe bağlı renk koyulaşması, melazma ) akne ve akne skarları, stria denilen deride gelişen çatlaklar, deri yenilenmesi, tırnak mantarı tedavisi ve epilasyon işlemleri yapılmaktadır. Kliniğimizde ayrıca diğer kozmetik işlemler ilerleyen zamanda aktif olarak uygulamaya geçecektir.

Lazer tedavileri ile hipertrofik skar, keloid, hiperpigmentasyon, hipopigmentasyon, yanık, kalıcı yara izi,  allerjik reaksiyonlar , enfeksiyonlar gibi yan etkiler gözlenmektedir. Bu yan etkiler lazer konusunda deneyimli hekimler ile daha nadir görülmektedir ve olası komplikasyonlara daha bilinçli bir şekilde müdahale edilmektedir.

 

Bu içerik 02.04.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 5801 kez okundu.