S
DOÇ. DR. SERNAZ UZUNOĞLU TARAFINDAN “MEME KANSERİ” KONULU BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sernaz Uzunoğlu tarafından 21 Ekim 2014 tarihinde “Meme Kanseri” konulu basın toplantısı düzenlendi.
Meme kanserinin yayılmadan erken tespit edilmesi durumunda hastanın %96 yaşam şansına sahip olduğunu söyleyen Doç. Dr. Uzunoğlu, özellikle 40 yaş üstü olanlar, erken adet görenler, geç adetten kesilenler, hiç çocuk doğurmayanlar, ailesinde (birinci derece akrabalarında) ve kendisinde meme kanseri hikayesi olanlar, BRCA 1 veya BRCA 2 genlerinde kalıtsal mutasyonu olanlar, göğüs kafesi bölgesine radyoterapi öyküsü olanlar, menapoz için hormon tedavisi görenler ve obez olanlar hastalık gelişme riski daha fazla olan kişilerdir.” dedi.
Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntemin erken tanı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Uzunoğlu, erken teşhis için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Yirmi yaş gurubu, her ayın belirli bir döneminde kendi kendilerini muayene etmelidir. Şişkinlik, yumru benzeri bir değişiklik saptanırsa derhal bir hekime başvurulmalıdır. Bir değişiklik saptanmasa da üç yılda bir kez hekim tarafından muayene edilmelidir. Kırk yaş grubu, kendi yaptıkları periyodik muayeneye ek olarak her yıl bir kez hekim tarafından muayene edilmeleri gereklidir. Ayrıca her yıl veya en az iki yıl arayla mamografi çektirmeleri gereklidir. Kişinin şikayeti yoksa tarama mamografisini 40 yaşın altında yaptırmıyoruz. Ancak kişinin ailesinde risk varsa, meme başından akıntı geliyorsa, memede kitle gibi bulgular varsa erken yaşta da olsa mamografi yapılabilir. Elli yaş grubu kadınlar kendilerinin periyodik muayenelerine ve her yıl bir defa hekim muayenesine devam etmeli ve her yıl mamografi çektirmelidirler.”