Edirne Haber: Baştan aşağı yenilendi

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi baştan aşağı yenilendi. Trakya Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taş “Yıl içerisinde sağlık hizmetlerimizle ilgili pek çok çalışma gerçekleştirdik. Birçok yenilemeler ve tadilatlar yaptık. Bizim açımızdan kaliteli ve çağdaş sağlık hizmeti vermek maksatlı, Sağlık Bakanlığı’nın kalite çalışmaları referansımız oldu.”dedi.

Resim

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliğinde; 2017 yılı içerisinde hastanede yapılan sağlık hizmetleri ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Trakya Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taş “Hastanemizde kaliteli sağlık hizmeti vermek maksadıyla hasta ve çalışan memnuniyetini arttırmak amaçlı hastanemizde iyileştirmeler yapılmaktadır. Trakya Üniversitesi sadece Edirne’de değil çevre illere ve balkanlara da sağlık hizmeti sunan bir sağlık kuruluşudur. Vizyon ve misyonumuzu bu çerçevede belirleyip bu amaçla halkımıza, hastalarımıza daha iyi hizmet vermek için çalışmalarımız sürdürüyoruz. Bu yıl içerisinde bunlarla ilgili pek çok çalışma gerçekleştirdik. Birçok yenilemeler ve tadilatlar yaptık. Öncelikle bizim açımızdan kaliteli ve çağdaş sağlık hizmeti vermek maksatlı Sağlık Bakanlığı’nın kalite çalışmaları referansımız oldu. Aynı zamanda burası ISO 9001:2008 ile kalite belgesine sahip bir kuruluştur. Bunun yeni versiyonu ISO 2001-2015 yılı versiyonu ile ilgili çalışmalarımızı da tamamladık. Kısa sürede bu kalite standardını da sağlamış olacağız. Yine kalitenin yanında hastalarımıza kaliteli sağlık hizmeti verebilmek için hastanemizde tadilatlara başlandı. Dört bloğun tadilatına başladık. 9-8 ve 7. Katlarımızın tadilatları tamamlandı. Bir ya da iki kişilik odalarda tuvaleti banyosu televizyonu kliması olan odalarımız yapıldı. 7 ve 8. Kat hizmete açıldı. Diğer katlarda da çalışmalarımız devam ediyor. Hasta odası yanında öğretim üyelerimizin odalarını da yeniledik.” dedi.

“EMARDA ÇEKİM SÜRELERİNİ EN AZA İNDİRDİK”

Hastaneye yeni eklenen birimler hakkında bilgiler veren Taş, “Hastalarımıza da kaliteli bir çalışma ortamı sunmayı hedefliyoruz. Hastamızın çokluğu nedeniyle radyolojik görüntüleme merkezlerindeki sıkıntıları aşmak amacıyla ikinci emarımızı hizmete sunduk. Emarda çekim sürelerini en aza indirdik. Birkaç gün içerisinde randevu verilip emarlar çekiliyor. Öğretim üyesi sayısının da artmasıyla daha hızlı raporlanmasını sağlayıp daha hızlı bir hizmet vermiş olacağız. Yine Endoskopi merkezimizi açtık. Açılışını henüz yapmadık ama hazır durumda. Mide-bağırsak sistemini görüntüleyebilecek yöntemler, akciğerler ve bronkoskopi ile ilgili görüntüleme yapabilecek endoskopi ünitemizi açtık. Şu anda hizmet veriyor. Daha hızlı çalışma alanı içerisinde kaliteli sağlık hizmeti vermeye çalışıyoruz. Diyaliz merkezimizi yeniledik. Eski diyaliz merkezinden yeni yerine geçirdik. Daha sağlıklı daha güzel bir ortamda çalışabilecek çalışanlarımız ve hastalarımız daha geniş ve ferah bir ortamda hizmet almış olacaklar. Hastanemizin kalbi sayılabilecek bilgi işlem merkezimiz yeni yerine taşıdık. Kapasitesini arttırdık, yedeklemesini yaptırdık. Tüm kontrollerini ana merkezden sağlayacak kaliteli bir bilgi işlem merkezimiz oldu.  Bu da verilerimizin saklanması, güvenliği gerektiğinde ulaşılması için önemli bir merkez olduğunu düşünüyoruz. Dört yataklı postoparetif yoğun bakım merkezi hizmete açtık. Yoğun bakım ihtiyacı olup ameliyat bekleyen hastalarımızın bekleme süresini ortadan kaldırmak amacıyla bir yoğun bakım hazırlandı. Cerrahi yoğun bakım içerisinde bunu koyduk ki bu hastalarımız uzun süre beklemesinler. Yoğun bakımda yer olmadığı için yer açılana kadar bu hastalarımız beklemek zorunda kalıyorlardı. Bu bekleme süresini ortadan kaldırmak için böyle bir şey yaptık.” dedi.

“YENİ BAŞTAN YARATTIK”

Hastanenin artık daha kaliteli yemek ve çamaşır hizmeti sunar hale geldiğini ifade eden Taş “Hastanemizin çamaşırhanesindeki tüm yıkama, kurutma, ütü makinelerini değiştirdik. Yeni bir çamaşırhane haline getirdik. Yine hastanemizde kullanılan yeşil önlükleri buradaki terzimizde özel olarak bayan terzilerimiz tarafından dikilmektedir. Mutfağımızı da aynı şekilde yeniledik. Hem alet alımı hem kullanılacak cihazlarla birlikte yine kaliteli bir mutfağımız oluştu. Daha kaliteli bir yemek ve çamaşır hizmeti sunar hale geldik.”

“İHALESİ TAMAMLANDI

“30 yataklı 3 tane yoğun bakım ünitesi ihalesini tamamladık. Muhtemelen önümüzdeki aylarda çalışmaya başlanacak. Bu yıl içerisinde de bitirmeyi hedefliyoruz. Buradaki mevcut yoğun bakım ünitelerimiz %98 oranında doluluk ile çalışıyor. Bölgenin büyük hastanesi olması sebebiyle de ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Hastalarımızı il dışına ya da özel hastanelere göndermek durumunda kalabiliyoruz. O nedenle de bunu da azaltmak amacıyla faydalı bir girişim olduğunu düşündük. Hem hastalarımıza hem Edirnelilere faydalı olacağını düşünüyoruz. “

“91 YENİ SAĞLIK PERSONELİ ALINDI”

“Bunları yaparken bu yıl içerisinde 91 sağlık personeli hizmete aldık. Hemşire ve teknisyen olmak üzere 91 çalışan aramıza katıldı. Bunlarda bizim çalışanlarımızın memnuniyetini arttırarak, aşırı çalışmaktan yorgun düşmeyi engelleyecek personelimizdi. Bunlarında çalışmaya başlamasıyla birlikte çalışanlarımız da rahatladı, bu sayede hastalarımız da daha iyi hizmet alabilecekler. Son 5 yıla baktığımızda hem baktığımız hasta sayısında hem yaptığımız ameliyat sayısında hem de ameliyatların kalitesinde yani büyük ameliyatlarda bir artış görülmektedir. Bunlarda bölgenin sağlık merkezi olmamız sebebiyle yapacağımız işler olarak görüp altyapılarını oluşturup imkân sağlamaya çalışıyoruz.”

“YURT DIŞINDANGELEN HASTALARIMIZ DA VAR”

“Yurt dışına da özellikle balkanlardan gelen hastalarımıza da sağlık hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Her geçen yıl artan sayıda hastamız geliyor. Daha farklı bölgelerden de Türkiye’nin her yerinden hastalarımız geliyor. Kaliteli, çağdaş bilimsel bir sağlık hizmeti sunmaya çalışıyoruz.”

“HASTANENİN DOLULUK ORANI %75”

“Hastanemiz bin yataklı bir hastane olmasıyla birlikte; tadilatta olduğu için şuanda aktif olarak kullandığımız yatak sayımız 800’civarındadır. Bu da yaklaşık %70-75 doluluk oranıyla giden bir hastane kapasitemiz vardır. Her ne kadar %70 az gibi gözükse de üniversite hastanesi için makul düzeyde sayabileceğimiz bir bölüm. Çünkü bazı ağır hastalarımız olduğu için yanlarına kimseyi yatırmamaya tekli odalara almaya çalışıyoruz. O da bizim hasta sayımızı az gibi gösterse de ciddi anlamda bir doluluk oranımız var. Yurt dışı gelen hasta sayımızda da oldukça artış görülmektedir. 2016 yılında 250 başvuru olmuş, 2017’yılında ise 537 hasta başvurusu olmuş. Bir kişi birden fazla geldiği için bu sayı 700-800’lere kadar çıkabiliyor. Günden güne artan kaliteli hizmetimiz sayesinde hasta sayılarımızın daha da artacağını düşünüyorum. Tadilat dolayısıyla yatak ile ilgili bazı sıkıntılarımız oldu. Bazı servisleri kapatıp diğer servisin içerisine eklemek zorunda kaldık. Yani 40 yatağı olanlar 20-20 paylaşmak zorunda kaldılar.”

“2018 YILI HEMŞİRE TALEPLERİMİZ OLDU”

Hasteneye hemşire personelinin kazandırılmasında Mehmet Müezzinoğlu’nun büyük katkısı olduğunu ifade eden Taş “Sn. Mehmet Müezzinoğlu bize çok destek oldu hala da oluyor ona da teşekkürlerimizi bir kez daha sunuyoruz. Bu 91 personelin bize kazandırılmasında da emekleri oldu. Tabi yeni bölümlerden, yeni 30 tane daha yoğun bakım ihalesinden bahsettik. Burada çalışacak hemşirelerimiz, taleplerimiz oldu. 20 tane de çocuk-yeni doğan bakımı ünitesini de büyüteceğiz. 20 yataklı çocuk-yeni doğan bakım ünitesi de açılacak. Buralarda da hemşire ihtiyacımız olacak. Onun için de 2018 yılında tekrar taleplerimiz olacak. Biz bakanlıklardan taleplerimizi yazdık. Destek için de yine Sn. Rektörümüz gerekli görüşmeleri yapacaktır. İhtiyaç arttıkça yetişmesi mümkün değil! Neticede sağlık bakanlığı kriterlerine göre de hemşire sayımızın arttırılması gerekeceğini de bilmek gerekir. Klasik standartlara göre Bin yataklı yere Bin hemşiredir. Bunun ideali budur. Ama bizim açımızdan 2018’yılı için 50 hemşire talebimiz oldu.” dedi.

Özlem Ceylan/Özlem İnan

Bu içerik 15.12.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1071 kez okundu.