S
PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU TARAFINDAN “SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ” DOLAYISIYLA BASIN TOPLANTISI YAPILDI
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, 5 Şubat 2015 tarihinde “Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle basın toplantısı düzenledi.
Sigara ve benzeri tütün ürünlerini kullanmanın sağlık üzerindeki zararlarının 50 yılı aşkın bir zamandan beri bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, günümüzde hala çok sayıda insanın sigara içmeyi sürdürdüğünü ve bundan vazgeçirilebilmeleri için sigara kullanımının sakıncalarının ve sigarayı bırakınca ne tür kazanımlar olacağının topluma daha net ve anlaşılır şekilde anlatılması gerektiğini vurguladı.
Sigarayı bırakanların büyük bölümünün herhangi bir destek almadan kendi çabası ile sigarayı bırakmaya çalıştığını buna karşın alınacak tıbbi desteğin sigarayı bırakma başarısını önemli ölçüde arttırdığını söyleyen Prof. Dr. Tabakoğlu, sigarayı bırakmayı düşünen bireylerin bu konuda faaliyet gösteren bir merkeze başvurarak doktoru ile görüşmesi gerektiğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün sigara kullanımı ile çeşitli sağlık sorunları arasındaki ilişkileri ortaya koyan yayınlar ışığında bu sorunları 4 ana başlık altında topladığını aktaran Prof. Dr. Tabakoğlu, bu 4 ana başlığı şu şekilde sıraladı:
- Önemli öldürücü hastalıklar: Bu grupta kalp krizi, kronik bronşit ve akciğer kanseri vardır. Bu hastalıkların sigara kullanımı ile ilişkisi net olarak ortaya konmuştur ve sigara içenlerin en büyük bölümü bu üç hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
- Diğer öldürücü hastalıklar: Akciğer kanseri dışında çok sayıda kanserin (gırtlak, yemek borusu, mide ve barsak, böbrek, mesane, serviks kanseri vb.) oluşunda sigara kullanmanın rolü vardır. Ayrıca kalp krizi ve kronik bronşit dışında diğer kalp ve solunum hastalıkları ile beyin damar hastalıkları da sigara içenlerde daha çok görülmektedir.
- Diğer hastalıklar: Sigara kullananlarda sindirim sistemi, sinir sistemi hastalıkları, osteoporoz gibi öldürücü olmayan ama yaşam kalitesini etkileyen hastalıkların oluşunda da tütün kullanımının etkisi vardır.
- Diğer konular, sorunlar: Sigara kullananlarda dişlerde ve parmaklarda sararma, deri renginde koyulaşma, cinsel isteksizlik ve impotans gibi sorunlar da daha sık görülür. Bu durumlar da kişilerin yaşam kalitesi bakımından önem taşır.
Toplantı, basın mensuplarının soruları ile son buldu.