S
SESSİZ KATİL: HİPERTANSİYON
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, 24 Mart 2016 tarihinde Nefroloji Kliniğinde basın mensupları ile bir araya geldi.
Toplantıda hipertansiyon ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Sedat Üstündağ, kan basıncının artışına bağlı olarak görülen hipertansiyon vakalarının başta ölüm olmak üzere inme, kalp krizi ve böbrek yetmezliği gibi sonuçlarının da olabileceğini belirtti. Hipertansiyonla mücadelenin henüz bebek doğmadan önce anne karnındayken başladığını söyleyen Prof Dr. Üstündağ, anne adaylarının bu süreçte sağlıklı ve yeterli beslenmeleri gerektiğini ayrıca bebeğin böbrek gelişiminin tamamlanabilmesi için gereksiz sezaryen doğumdan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.
Dünyada her yıl 10 milyon insanın hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Üstündağ, bu nedenden kaynaklanan ölümlerin azalmasının, bireylerin farkındalıklarının arttırılması ve düzenli olarak kan basıncı kontrolü yaptırmaları ile mümkün olabileceğini söyledi. Ülkemizde 2012 yılında yapılan bir araştırma sonuçlarına dayanarak 18 yaş üstü bireylerde nüfusun %30’unun diğer bir deyişle 20 milyon kişinin hipertansiyon hastası olduğunu aktaran Prof. Dr. Üstündağ, birçok hipertansiyon hastasının, hastalığından haberdar olmadığını sözlerine ekledi ve evlerimizde kullandığımız tansiyon aletlerinin %75, eczanelerde kullanılanların ise %30 oranında yanlış ölçüm yaptığına dikkat çekti. “Bu nedenle kan basıncı ölçümünü klinik ortamlarda ve usulüne uygun olarak gerçekleştirmemiz gerekiyor” dedi.
Hipertansiyonun inme, kalp krizi ve böbrek hastalıkları ile ilişkisine değinen Prof. Dr. Üstündağ, inme geçiren hastaların 4’te 3’ü; kalp krizi geçirenlerin yarısı ve böbrek hastalıkları nedeniyle diyalize girenlerin 3’te 1’inin hipertansiyonun geç teşhis veya tedavisine bağlı olarak bu hastalıklara yakalandıklarını belirtti.
Hipertansiyonla Nasıl Mücadele Edebiliriz?
Hipertansiyonla mücadele kapsamında, ilaçla tedavinin dışında bireylerin bazı önlemler alabileceğine işaret eden Prof. Dr. Sedat Üstündağ, aşırı kilolularda kilo verme, fiziksel aktiviteyi arttırma, taze sebze ve meyveden zengin, doymuş yağlardan fakir diyetler uygulama, alkol alımını kısıtlanma ve günlük tuz alım miktarını maksimum 5 gram düzeyinde tutma gibi bireylerin yaşamsal pratiklerinde yapacakları birtakım değişikliklerle kan basınçlarını kontrol altına alabileceklerini söyledi.
Toplantı, basın mensuplarının soruları ile son buldu.
HÜRRİYET: Prof. Dr. Üstündağ: "Türkiye'de 20 Milyon Tansiyon Hastası Var"
MİLLİYET: Sessiz Katil: Hipertansiyon