ÜLKEMİZDE YAKLAŞIK 4000 HEMOFİLİ HASTASI VAR

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A. Muzaffer DEMİR, 16 Nisan 2014 tarihinde hastaların, toplumun ve sağlık otoriterlerinin hemofili hakkındaki farkındalığını arttırmak ve onları bu hastalık hakkında bilgilendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Hemofilinin kanamaya yatkınlığı olan-kanamaya yol açan hastalıklara verilen genel bir tanımlama olduğunu vurgulayan Prof. Dr. A. Muzaffer DEMİR, ülkemizde kayıtlı yaklaşık 4000 civarında hemofili hastası bulunduğunu söyledi.

Anne tarafında kanama hastalığı olan kişiler veya hemofili tanısı olan ailelerde mutlaka kadınların hemofili taşıyıcısı olup olmadığına bakılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Muzaffer DEMİR, cerrahi girişim veya travma sonrasında kanaması durmayan; sünnet ve diş çekimi sonrası kanaması olan kişilerin hemofili konusunda sorgulanması gerektiğini belirtti. Ayrıca bu hastalıkta, “Bir bebeğin doğum sırasında kanamasının olması veya emekleme döneminde eklem içi kanamasının olması ya da cildinde morarmalarının olması da sık görülen bir durumdur.” dedi.

Hastalığın sıklığının ırk ve coğrafi özelliklere bağlı olarak farklılık göstermediğini ifade eden Prof. Dr. DEMİR, hastalığın mutlaka tecrübeli merkezlerde tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.  

Prof. Dr. DEMİR, hastalığın bir X kromozom hastalığı olduğunu ifade ederek; erkeklerin hasta, kadınların ise tek kromozom etkilendiğinden hasta olmayıp taşıyıcı olduklarını söyledi ve şüpheli olgularda tanı konabilmesi için gerekli tüm testlerin Trakya Üniversitesi Hastanesinde yapılabildiğini vurguladı.  

Basın toplantısı, basın mensuplarının soruları ile sona erdi.

 

*Prof. Dr. A. Muzaffer DEMİR’in “Hemofili” hastalığını tüm yönleriyle anlatan basın açıklamasının tamamına ana sayfamızdaki “POPÜLER SAĞLIK” linkinden ulaşabilirsiniz.

Resim


Bu içerik 16.04.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 952 kez okundu.