“UYKU BOZUKLUKLARI” KONULU BASIN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik, 25 Ağustos 2015 tarihinde “Uyku Bozuklukları” konulu basın toplantısı düzenledi.

Uykunun zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenilememiz için önemli olan ve yaşamımızın üçte birini kapsayan aktif bir dönem olduğunu belirten Prof. Dr. Yahya Çelik, yaklaşık 85 türde uyku hastalığı olduğunu ve bunların çoğunun kişinin yaşam kalitesini azaltarak, sağlığında bozulmalara neden olduğunu vurguladı.

Uyku hastalıkları arasında en sık görülenin “uykuda solunum durması hastalığı” yani “obstrüktif uyku apne sendromu” olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çelik, obstrüktif uyku apne sendromunun en çok görülen belirtisinin horlama olduğunu söyledi. Hastalığın uyku sırasında boğazdaki tıkanıklıklar nedeniyle tekrarlayan solunumsal bozukluklar (nefes durması:apne, nefes azlığı: hipopne) sonucu geliştiğini dile getiren Prof. Dr. Çelik, bu hastaların sıklıkla gürültülü şekilde horladıklarına, sabah uykularını alamamış, dinlenmemiş bir şekilde uyandıklarına, uykusuzluk nedeniyle zihinsel yetilerinde bozulma görüldüğüne ve bu kişilerde gün içinde uykululuk gibi yakınmalar geliştiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Çelik, hipertansiyon, solunum ve kalp yetmezliği, inme, kalp ritim bozukluğu, obezite gibi önemli sağlık sorunları ve ölüme yol açabilen obstrüktif uyku apne sendromunun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi. Öncelikle hastalığın tanısı için uyku laboratuvarında uyku ve solunum kaydının yapılarak incelenmesinin gerektiğini; ayrıca basınç tedavisi uygulanacak hastalarda tedavinin düzenlenmesi için de uyku laboratuvarında çalışmalar yapılmasının gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Yahya Çelik, basınç tedavisi, cerrahi tedavi veya ağız içine yerleştirilen cihazlarla obstrüktif uyku apne sendromunun olumsuz sonuçlarının azaltılabileceğini ya da giderilebileceğini belirtti.         

Ek Resimler
Bu içerik 25.08.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1348 kez okundu.